Alimentatie in 2024 met 6,2% omhoog

Ieder jaar stijgen de bedragen voor zowel kinderalimentatie als partneralimentatie met een bepaald percentage. Dit is het indexeringspercentage en wordt vastgesteld door de minister van Rechtsbescherming. Onlangs heeft de minister het nieuwe indexeringspercentage voor 2024 bekend gemaakt. Voor 2024 is het percentage vastgesteld op 6.2%. Dit houdt in dat per 1 januari 2024 de kinder- en de partneralimentatie worden verhoogd met 6.2%. In dit blog bespreek ik de belangrijkste punten hiervan.

De indexering van de alimentatie is wettelijk vastgelegd in artikel 1:402a lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Deze stijging heeft als reden dat er vanuit wordt gegaan dat de lonen ieder jaar zullen stijgen. Deze aanname heeft ook een keerzijde. Het leven en de daarmee gepaarde kosten voor bijvoorbeeld de vaste lasten en boodschappen worden hoger. Door de alimentatiebedragen ook te laten stijgen, sluiten deze bedragen beter aan op de hogere lonen en hogere kosten.

Doordat de indexering van de alimentatie wettelijk is vastgelegd, veranderen de alimentatiebedragen. Deze bedragen wijzigen ook als dit niet (nadrukkelijk) is vastgelegd in een beschikking, convenant of een ouderschapsplan. Ook indien geen afspraken zijn gemaakt over de bedragen voor alimentatie, wijzigen deze bedragen ieder jaar. Alleen voor de partneralimentatie kan de jaarlijkse indexering worden uitgesloten. Voor de kinderalimentatie kan dit niet.

Als u alimentatie betaalt aan uw ex-partner of kinderen, is het dus van belang om te weten dat vanaf januari 2024 het alimentatiebedrag wijzigt. U krijgt hier geen bericht over. Daarbij dient u of uw ex-partner het gewijzigde alimentatiebedrag uit zichzelf te voldoen. Dit geldt ook indien uw loon niet is gestegen of uw eigen kosten hoger zijn. Indien u alimentatie ontvangt, is het wellicht goed om uw ex-partner hiervan op de hoogte te brengen. Hierdoor staat de ex-partner niet voor een verrassing.

In veel gevallen vindt deze jaarlijkse indexering niet plaats, omdat veel mensen geen weet hebben van deze regeling. Indien uw ex-partner de alimentatiebedragen niet verhoogt of al langere tijd niet heeft verhoogd, wat zijn dan de mogelijkheden?

U kunt allereerst uw ex-partner verzoeken om het alimentatiebedrag te verhogen met het indexeringspercentage. Indien uw ex-partner hier niet (positief) op antwoordt, bestaat de mogelijkheid om het achterstallige bedrag aan alimentatie te vorderen. Die achterstand kan tot vijf jaar terug worden gevorderd. Over het algemeen kunt u hiervoor het LBIO inschakelen, maar hiervoor dient de alimentatieverplichting wel te zijn vastgelegd in een beschikking van de rechtbank. Hebben u en uw ex-partner zelf afspraken gemaakt? Dan is het van belang dat via een advocaat de alimentatiebedragen alsnog worden vastgelegd door de rechtbank.

Heeft u vragen over de jaarlijkse indexering of andere vragen over alimentatie? Neem dan contact met op met onze familierechtspecialisten mr. P.C. Westra of mr. E.J. Jongsma.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem vrijblijvend contact met ons op